Notícies

NOTÍCIES DIOCESANES AGÈNCIES I PREMSA CULTURA I ESPECTACLES


Figuerola del Camp es prepara per a viure la gran festa de la Coronació de la Mare de Déu de l’Esperançaenviar a un amigoDel 14 al 23 de desembre el poble de Figuerola del Camp viurà unes festes extraordinàries amb motiu de la coronació canònica de la Santa imatge concedida pel papa Francesc.

Aquest passat dissabte, dia 10 de novembre, es va donar a conèixer el programa de les grans festes de la Coronació de la Mare de Déu de l’Esperança de Figuerola del Camp confeccionat, des de fa prop d’un any, per una comissió integrada per una vintena de persones i encapçalada pels dos Majorals.  

La festa votiva en honor a la Mare de Déu de l’Esperança se celebra, anualment, des de 1803, arran de la institució de la Mare de Déu com a advocada i patrona de Figuerola per la seva intercessió contra una epidèmia de pesta. Enguany, amb motiu de la concessió de la coronació canònica de la Imatge per part del papa Francesc, la celebració s’allargarà deu dies. La decoració dels carrers, les lluminàries extraordinàries, les propostes culturals de les entitats, la composició de l’himne de la Coronació, les obres d’adequació de l’església o la confecció de la corona, obra del joier Joan Serramià i finançada a través d’una exitosa subscripció popular, són alguns dels àmbits de la preparació de les Grans Festes.

La coronació i la processó, els moments centrals de la festa

Entre els seixanta actes programat el dissabte, dia 15 de desembre, hi haurà el pelegrinatge de les diverses parròquies de l’Alt Camp a Figuerola.

Els dies centrals, amb els moments més emotius i solemnes de les festes es viuran els 21 i 22 de desembre. El divendres 21 al migdia un repic de campanes anunciarà la imminent coronació arreu de la població i es confeccionarà una catifa ornamental a la plaça de Sant Jaume, amb motiu de la processó de l’endemà. Al vespre, a l’església, tindrà lloc el rés solemne de Completes, presidides per l’abat de Poblet, P. Octavi Vilà.

L’endemà, dissabte 22 de desembre, tindrà lloc l’esperada Coronació de la Mare de Déu en un Ofici Pontifical. La corona serà imposada a la Mare de Déu per l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol. L’acompanyament orquestral i musical anirà a càrrec de la Capella de Cantors i l’Escolania de la Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Reus.

 

La processó solemne de la Coronació protagonitzarà els actes de la tarda. Per primera vegada en la història, sortirà al carrer la imatge gran de la Mare de Déu, coronada, que habitualment presideix el temple des del cambril. El tabernacle, amb guarnicions florals, serà portat, a  espatlles, per tot el poble de Figuerola.

Aprofitant la gran celebració, i amb la voluntat de crear un espai que preservi el llegat d’aquestes festes, s’ha restituït la Confraria de Nostra Senyora de l’Esperança, documentada, almenys, des de 1680 amb els primers majorals. L’entitat, amb més de 338 anys d’història, ressorgeix enguany amb la voluntat de projectar i mantenir viva la devoció entorn la Mare de Déu de l’Esperança.