BiografiaDR. JAUME PUJOL BALCELLS, ARQUEBISBE DE TARRAGONA


Va néixer a Guissona (Lleida) el 8 de febrer de 1944. Va cursar els estudis primaris als col·legis de les Dominiques de l’Anunciata i dels Germans Maristes de Guissona. Més tard va estudiar a Pamplona, a Barcelona i a Roma. Va fer el doctorat en Ciències de l’Educació a Roma, on va cursar els estudis filosòfics i teològics.

És doctor en Teologia per la Universitat de Navarra. Va ser ordenat prevere pel cardenal Vicente Enrique y Tarancón, a Madrid, el 5 d’agost de 1973, incardinat a la Prelatura de la Santa Creu i Opus Dei. Va ser professor ordinari de Pedagogia Religiosa a la Facultat de Teologia de la Universitat de Navarra. Des de 1976 fins al seu nomenament per a Tarragona va dirigir el Departament de Pastoral i Catequesi, i des de 1997, l’Institut Superior de Ciències Religioses de la mateixa Universitat. Va ocupar diversos càrrecs dins la Facultat de Teologia: director d’estudis, director del Servei de Promoció i Assistència dels Alumnes, secretari, director de la revista Cauces de Intercomunicación (Institut Superior de Ciències Religioses), adreçada a professors de religió…

Durant els anys a Pamplona va dirigir cursos de titulació, formació i perfeccionament de catequistes, professors de religió i educadors de la fe, i tesis de llicenciatura i de doctorat. El seu treball d’investigació s’ha centrat en qüestions de didàctica i catequesi; ha publicat 26 llibres i més d´un centenar d´articles en revistes científiques, obres col·lectives, etc. També ha desenvolupat altres tasques docents i pastorals amb joves, preveres, etc. Va ser membre del Consell Assessor de Catequesi de la Subcomissió Episcopal d’Ensenyament i Catequesi de la Conferència Episcopal Espanyola des de l’any 1992 fins a la seva consagració episcopal.

El dia 15 de juny de 2004 el papa Joan Pau II el va nomenar arquebisbe de Tarragona, arxidiòcesi metropolitana i primada, responsabilitat que, fins al moment present, comporta la presidència de la Conferència Episcopal Tarraconense, que integren els bisbes de la província eclesiàstica Tarraconense i els de la província eclesiàstica de Barcelona. El dia 19 de setembre de 2004, a la Catedral Metropolitana i Primada de Tarragona, va ser consagrat bisbe i va prendre possessió canònica de l’arxidiòcesi, i el dia 29 de juny de 2005 va rebre el pal·li de mans del papa Benet XVI, a la basílica de Sant Pere del Vaticà. De 2005 a 2011 ha estat membre de la Comissió de Seminaris i Universitats de la Conferència Episcopal Espanyola, des del mes de març de 2005 és membre de la Comissió Episcopal d’Ensenyament i Catequesi, i des del mes de març de 2014 és membre de la Subcomissió episcopal d’Universitats de la mateixa Conferència Episcopal. 

El 8 d´abril de 2011 va ser designat "Fill adoptiu de Tarragona" per l´Ajuntament de Tarragona, acord que va ser adoptat per absoluta unanimitat.